Exotherm felirat KÉPPEL.JPG

Fordított ozmózis elvén (RO) működő teljes sótalanítók


A fordított ozmózisos berendezések membránokkal üzemelnek. A membrántechnológia kihasználja a féligáteresztõ membránoknak azt a tulajdonságát, hogy a vízmolekulákat áteresztik, de a vízben oldott sókat, ionokat visszatartják. Amikor egy membrán egyik oldalán sóoldat, másik oldalán pedig tiszta víz található, akkor a két oldal között fellép az ún. ozmózisnyomás, mely a két oldal koncentrációjának kiegyenlítésére törekszik.
Ha a sóoldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomást gyakorlunk, akkor a sóoldatból a vízmolekulák áthaladnak a membránon, de a membrán az oldott sókat visszatartja. Ezért nevezzük ezt az eljárást fordított ozmózisnak (angolul Reverse Osmosis).

Ozmózis1 220x226.jpg Fordított ozmózis 220x226.jpg

A gyártás során a vékonyrétegű kompozit membránok spirális formában történő felcsavarásával létrehozott, és nyomástartó házban elhelyezett modulok kerülnek felhasználásra.

Fordított ozmózis2 220 széles.jpg FILMTEC-membrán 220 széles.jpg

A FORDÍTOTT OZMÓZISOS BERENDEZÉSEK TECHNOLÓGIÁJÁNAK KIVÁLASZTÁSÁT MINDEN ESETBEN A HELYI KEZELENDŐ VÍZ MINŐSÉGÉHEZ ÉS A FELHASZNÁLANDÓ VÍZZEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEKHEZ KELL IGAZÍTANI.
FENTIEK MIATT TECHNOLÓGIAI SOROK ELŐRE NEM KÉSZÍTHETŐK.
SÓTALANÍTÁSI TECHNOLÓGIÁINK EGYEDILEG KIDOLGOZOTTAK ÉS A HELYILEG LEGOPTIMÁLISABB ELJÁRÁST VALÓSÍTJÁK MEG.
A VÍZKEZELÉSI ELJÁRÁSOK KIDOLGOZÁSÁRA KERESSE AZ EXOTHERM BT TAGJAIT A MEGADOTT ELÉRHETŐSÉGEKEN.
Előkezelés:
Az vízelemzés során meghatározott vízminőségtől függően kell a tápvizet a fordított ozmózisra előkészíteni. Az előkezelés gyakran csak vízlágyításra vagy keménység stabilizálásra és szabad klór megkötésre korlátozódik.

RO folyamatábra.jpg

A fordított ozmózisos berendezések működése:
A bemeneti védőszűrőn át érkező előkezelt tápvizet a nyomásfokozó szivatyú a nyomásálló házba beépített membránon keresztülpréseli.
A membránon átnyomuló sótalanított vizet/Permeat/ folyamatosan elvezetik. A visszatartott sókat, mint koncentrált oldatot/koncentrat/ közvetlenül a csatornába vezetik.
Az előállított Permeat minősége függ a tápvízben lévő anyagoktól /ionok, baktériumok, pyrogének/. A készülék sótalanítási hatásfoka 95-98% között van -NaCl-ra vonatkoztatva. A baktériumok és a pyrogének majdnem teljes mértékben visszamaradnak és a koncentrattal távoznak.
A berendezések vezérlése teljesen automatikus, felügyeletet nem igényel, kezelése a szükséges vegyszerek utántöltésére, valamint az előkezelések és a vízminőség értékek ellenőrzésére korlátozódik.

RO képek Nyugati-nagy.jpg

RO EGIS 331x215.jpg RO HEINEKEN 331x215.jpg